logotype Archiv - Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Jídla bohatá na sacharidy podle tělesných typů

Jídla bohatá na sacharidy podle tělesných typů

Závěrečný článek seriálu Harmonický trénink. Asi vám neřeknu nic nového, když řeknu, že potraviny s vysokým obsahem sacharidů vám dodají dlouhodobě využitelnou energii. Určitě jste již slyšeli, že se před maratony a podobnými vytrvalostní závody večer před závodem pořádají sacharidové orgie.

Rychlá navigace [zobrazit]

Obsah [skrýt]

  1. Oběd den před sportovním výkonem
  2. Tmavé chilli fazole
    1. Směs koření
    2. Fazole
  3. Diety podle tělesného typu a ročního období

Méně už se ví to, že jídla jsou dělená také podle glykemického indexu, tedy podle toho, jak rychle po jejich konzumaci nám dodají cukr či energii do svalů. Vysoký glykemický index nám říká, že cukr a energie se nám po pozření takového jídla dostane do krve velmi rychle. Naopak jídla s nízkým glykemickým indexem nám dodají energii, kterou budeme moci využívat dlouho.

Těstoviny, pravděpodobně nejznámější zdroj sacharidů, jsou překvapivě ve střední skupině. To znamená, že jiné potraviny jsou z hlediska příjmu energie před závody výhodnější.

Jídlo s nízkým glykemickým indexem, které se doporučuje konzumovat k obědu den před sportovním výkonem.

Oběd den před sportovním výkonem

  • Jablečná šťáva
  • Salát s růžičkovou kapustou a zálivkou z nízkotučného podmáslí
  • Tmavé chilli fazole
  • Jablečný koláč nebo zázvorové sušenky

Tmavé chilli fazole

Směs koření

Recept na směs koření obsahuje větší množství ingrediencí pro její přípravu, abyste ji měli připravenou i na jiná jídla.

  • 4 – 8 velkých chilli papriček
  • 2 polévkové lžíce šabrej
  • 2 polévkové lžíce soli
  • 1 polévková lžíce koriandru
  • šafrán (podle chuti)
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky tymiánu
  • ¼ lžičky šalvěje
  • 2 lžičky surového cukru

Údaje se týkají koření v suchém stavu. Papričky nakrájejte na menší kousky a s ostatním kořením semelte na prášek.

Fazole

  • ½ kg tmavých fazolí, propraných a namočených nejméně na 4 hodiny
  • 1 litr jablečné šťávy
  • bobkový list
  • 4 polévkové lžíce směsi koření
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Fazole, jablečnou šťávu a bobkový list vařte na mírném ohni hodinu a půl a dolévejte přitom vodu, aby fazole byly ponořené. Když budou hotové, osmažte směs koření na trošce oleje, ale dejte si pozor, abyste ji nepřipálili. Za 1 – 2 minuty, když se olej vsákne do koření, přidejte hrnek vařených fazolí a na prudkém ohni smažte další minutu až dvě. Okořeněné fazole promíchejte s ostatními.

Pro zpestření můžete směs koření přidávat do kukuřičných placek.

Pamatujte si, že pečlivá příprava koření se vyplatí, neboť ji můžete přidávat téměř ke všem jídlům a má vyvažující vliv na Kaphu.

Diety podle tělesného typu a ročního období

Tělesný typ zima léto jaro
Váta Váta Váta Váta
Pitta Pitta Pitta Pitta
Kapha Kapha Kapha Kapha
Váta-Pitta Váta Pitta Váta
Pitta-Váta Váta Pitta Pitta
Váta-Kapha Váta Váta Kapha
Kapha-Váta Váta Kapha Kapha
Pitta-Kapha Pitta Pitta Kapha
Kapha-Pitta Kapha Pitta Kapha
Sama (Váta-Pitta-Kapha) Váta Pitta Kapha
Miloš Škorpil foto

Hodnoť článek

4 z 5 hvězd lepší (13 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků