Ne tuky, ale rafinované sacharidy způsobily epidemii obezity!

Dosud prosazovaná výživová „pyramida" s maximem energie z rafinovaných sacharidů se ukazuje jako chybná, přinejmenším vědecky nepodložená. Doporučení průměrným občanům, aby jedli stravu s nízkým obsahem tuku, zato s vysokým obsahem sacharidů, veřejně vyhlašovaná formou potravinových pyramid, naopak sehrála významnou negativní roli při vzniku současné epidemie obezity, cukrovky a metabolického syndromu. Tato výživová „doporučení" ovšem vznikala v souladu se zájmy velkých průmyslových odvětví, z nichž každé mělo a má více lobbistické moci než všechny veřejné zdravotní zájmy dohromady.
Tento článek vyšel na Běžecké škole 30. 11. 2015
Zatímco výskyt obezity a dalších nemocí viditelně rostl, vznikaly už dříve mnohé studie doporučující odlišné stravování než „státní" výživová doporučení. Ukázaly, že sponzorované dietní pokyny a potravinové pyramidy byly nutričně a biochemicky závadné. Přesto radikálně změnily stravovací návyky lidstva ve vyspělých zemích směrem ke zvýšené konzumaci tzv. cereálií, rafinovaných olejů a margarínů. Dnes už není pochyb o tom, že existuje časová souvislost mezi pyramidální stravou (typu tzv. „zdravé srdce“) a aktuální, narůstající epidemií kardiovaskulárních chorob, obezity a cukrovky 2. typu.
Učme se jíst a odměřovat zdravé tuky!
Z hlediska celého vývoje lidského druhu jsme začali jíst zpracované škroby a sladkosti teprve velice pozdě, tj. cca před 12000 lety. Většinu tělesné energie dnes čerpáme z technologicky zpracovaných škrobů a cukru v potravinářských výrobcích, ale během téměř celého historického vývoje člověka jsme ji čerpali hlavně z tuků ryb, masa, vajec, ořechů a semen a jen částečně ze sacharidů v zelenině a ovoci, nikoliv z obilovin (nanejvýše a nepatrně ze zrn, podobných travním semenům), z rafinované mouky s vysokým glykemickým indexem, bílého cukru a fruktózového sirupu (a jiných průmyslových zdrojů). To je neoddiskutovatelná antropologická skutečnost!
Tím spíše, že se dnešní moderní člověk téměř nehýbe, je proto nezodpovědné mu doporučovat, aby převahu energie k běžnému životu získával ze sacharidů, přestože je geneticky nastaven z pozdního paleolitu, kdy se historicky odehrála drtivá většina jeho vývoje. Musíme se znovu učit jíst a odměřovat opravdu zdravé tuky a vymezit jim v jídelníčku odpovídající, vědecky zdůvodněné místo s ohledem na jejich vysokou energetickou hodnotu, tedy na to, jaké místo v našem životním stylu zaujímá pohyb (sport).
Podle knihy Fořt P., Mach I.: Nevíte co jíte, Albatros (Brno), 2014
Vložit komentář
Dovolil bych si autorovi oponovat, za obezitu nemůže žádná pyramida, byť špatná, ale lidé samotní. Zkuste udělat průzkum, mezi "vyžranou" částí populace, co je přivedlo do stavu v jakém jsou, těžko to někdo svede na pyramidu.