Jídla bohatá na sacharidy podle tělesných typů

Závěrečný článek seriálu Harmonický trénink. Asi vám neřeknu nic nového, když řeknu, že potraviny s vysokým obsahem sacharidů vám dodají dlouhodobě využitelnou energii. Určitě jste již slyšeli, že se před maratony a podobnými vytrvalostní závody večer před závodem pořádají sacharidové orgie.
Obsah [skrýt]
Méně už se ví to, že jídla jsou dělená také podle glykemického indexu, tedy podle toho, jak rychle po jejich konzumaci nám dodají cukr či energii do svalů. Vysoký glykemický index nám říká, že cukr a energie se nám po pozření takového jídla dostane do krve velmi rychle. Naopak jídla s nízkým glykemickým indexem nám dodají energii, kterou budeme moci využívat dlouho.
Těstoviny, pravděpodobně nejznámější zdroj sacharidů, jsou překvapivě ve střední skupině. To znamená, že jiné potraviny jsou z hlediska příjmu energie před závody výhodnější.
Jídlo s nízkým glykemickým indexem, které se doporučuje konzumovat k obědu den před sportovním výkonem.
Oběd den před sportovním výkonem
- Jablečná šťáva
- Salát s růžičkovou kapustou a zálivkou z nízkotučného podmáslí
- Tmavé chilli fazole
- Jablečný koláč nebo zázvorové sušenky
Tmavé chilli fazole
Směs koření
Recept na směs koření obsahuje větší množství ingrediencí pro její přípravu, abyste ji měli připravenou i na jiná jídla.
- 4 – 8 velkých chilli papriček
- 2 polévkové lžíce šabrej
- 2 polévkové lžíce soli
- 1 polévková lžíce koriandru
- šafrán (podle chuti)
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžička oregana
- ½ lžičky tymiánu
- ¼ lžičky šalvěje
2 lžičky surového cukru
Údaje se týkají koření v suchém stavu. Papričky nakrájejte na menší kousky a s ostatním kořením semelte na prášek.
Fazole
- ½ kg tmavých fazolí, propraných a namočených nejméně na 4 hodiny
- 1 litr jablečné šťávy
- bobkový list
- 4 polévkové lžíce směsi koření
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
Fazole, jablečnou šťávu a bobkový list vařte na mírném ohni hodinu a půl a dolévejte přitom vodu, aby fazole byly ponořené. Když budou hotové, osmažte směs koření na trošce oleje, ale dejte si pozor, abyste ji nepřipálili. Za 1 – 2 minuty, když se olej vsákne do koření, přidejte hrnek vařených fazolí a na prudkém ohni smažte další minutu až dvě. Okořeněné fazole promíchejte s ostatními.
Pro zpestření můžete směs koření přidávat do kukuřičných placek.
Pamatujte si, že pečlivá příprava koření se vyplatí, neboť ji můžete přidávat téměř ke všem jídlům a má vyvažující vliv na Kaphu.
Diety podle tělesného typu a ročního období
Tělesný typ | zima | léto | jaro |
---|---|---|---|
Váta | Váta | Váta | Váta |
Pitta | Pitta | Pitta | Pitta |
Kapha | Kapha | Kapha | Kapha |
Váta-Pitta | Váta | Pitta | Váta |
Pitta-Váta | Váta | Pitta | Pitta |
Váta-Kapha | Váta | Váta | Kapha |
Kapha-Váta | Váta | Kapha | Kapha |
Pitta-Kapha | Pitta | Pitta | Kapha |
Kapha-Pitta | Kapha | Pitta | Kapha |
Sama (Váta-Pitta-Kapha) | Váta | Pitta | Kapha |
Vložit komentář