Kapha dieta. Kapha dietě se velmi podobá makrobiotika a výživa založená na konzumaci syrových potravin

Kapha dieta obsahuje málo tuků, žádné cukry či sladidla a je bohatá na sacharidy. To pomáhá Kapha typům bránit se proti alergiím a zácpám, zejména na jaře, které je Kapha ročním obdobím. Kapha dietě se také podobá makrobiotika a stravování na základě syrových potravin. Všichni mohou pocítit pozitivní a pročišťující vliv takových diet, ale pouze Kaphám jejich strohost umožňuje nalézt rovnováhu.
Obsah [skrýt]
Mnoho takzvaných zdravých diet má pro určité lidi význam jen po určitou a v určitou dobu. Bez znalosti individua a zvláštností ročního období můžete jíst samé zdravé potraviny, a přesto nebudou vašemu tělu vyhovovat.
Kapha dieta se skládá z ostrých, hořkých a trpkých potravin, jež jsou lehké, suché a horké. To pomáhá Kaphám bojovat s letargií a tendencí k tloustnutí.
Doporučená jídla pro Kapha typy
Obecně:
- Jezte lehká, suchá a teplá jídla, v nichž převládají kořeněné hořké a trpké chutě. Hořká a trpká pomáhá držet chuť k jídlu na uzdě.
- Dejte přednost kořeněným jídlům bez másla, oleje, soli a cukru. Pro Kaphy je nejlepší indická nebo mexická kuchyně.
- Dbejte na lehkost v množství i složení: menší porce, lehce stravitelná jídla.
- Vždy dejte přednost teplému jídlu před studeným.
- Pečení, grilování a pražení mají přednost před dušením, vařením a smažením.
- Dobré jsou syrové potraviny: ovoce, zelenina a saláty.
Suroviny | Upřesnění a doporučení |
---|---|
Obiloviny | Ječmen, proso, pohanka, žito. Pšenice a rýže v malém množství. |
Mléko | Nízkotučné mléko. Před použitím je vždy převařte a pijte teplé. Pro snížení Kapha vlastností mléka můžete před vařením přidat špetku kurkumy či zázvoru. Plnotučné mléko je přípustné jen v malém množství. |
Ovoce | Lehčí druhy, jako jsou jablka, hrušky. Dobrá jsou také granátová jablka. Nic nelze namítat ani proti sušenému ovoci (meruňky, švestky, fíky, hrozinky). |
Zelenina | Většina zeleniny je dobrá, zejména ředkvičky, chřest, baklažán, zelená listová zelenina, červená řepa, brokolice, růžičková kapusta, špenát, hrách, brambory, kapusta, mrkev, květák, salát, celer. |
Ořechy | Omezte konzumaci všech ořechů. Pouze slunečnicová a tykvová semena jsou v pořádku. |
Oleje | Používejte jen v malém množství. Mandlové, kukuřičné a slunečnicové oleje jsou přijatelné. |
Sladidla | Přírodní med je jediné sladidlo, které nezvyšuje Kaphu. |
Maso | Světlé drůbeží maso je přijatelné, ale jen v malém množství. |
Koření | Pro Kaphu jsou dobrá všechna koření a přísady kromě soli. Pro podporu trávení je doporučován zázvor. |
Nedoporučovaná jídla
Obecně:
- Co nejvíce omezte těžká, mastná a studená jídla. Dobré nejsou ani sladké, kyselé a slané potraviny.
- Pozor na příliš velké množství mléčných výrobků.
- Nejezte žádná jídla smažená ponořením do rozpáleného tuku.
- Důležité pravidlo: pozor na sladkosti.
Suroviny | Upřesnění a doporučení |
---|---|
Obiloviny | Pšenice, kukuřice jen v malém množství. |
Mléko | Omezte mléčné výrobky, zejména sýry, jogurty, máslo a šlehačku. |
Ovoce | Snižte spotřebu sladkého, těžkého a kyselého ovoce, jako jsou pomeranče, banány, ananas, fíky, datle, avokádo, melouny, hrušky. Přijatelnější jsou po tepelné úpravě. |
Zelenina | Omezte konzumaci rajčat a okurek. |
Maso | Nejezte tmavé maso, vepřové a produkty z mořských ryb. |
Koření | Nepoužívejte sůl. |
Vložit komentář