Kokosový olej – je to opravdu takový zázrak?

V minulém článku, ve kterém jsem se zabývala vhodnými a nepříliš vhodnými tuky pro vaši kuchyni a potažmo bříško, jsem zmínila jeden, o kterém jsem prohlásila, že si ho nechám na samostatné povídání, protože si to zaslouží. Ten tuk je kokosový olej a bez okolků přiznávám, že je jedním z mých favoritů.
Kokosový olej je zajímavá věc. Přestože se jedná o tuk nasycený a o takových se říká, že jsou nezdravé, kokosák jako by svými účinky popíral všechna obecná tvrzení a má tolik zdravotních benefitů, že by ho měl mít doma každý. Když už ho nebude jíst, může ho použít na svou pleť, kůži na celém těle nebo na vlasy. Ale byla by to velká škoda, protože kokosový olej je opravdu poklad.
Získává se z dužiny čerstvě sklizených kokosových ořechů. Jestliže je olej nerafinovaný, jeho kvalita ještě stoupá. Lisování oleje za studena zajistí zachování velkého množství antioxidantů, které mají pozitivní vliv na regeneraci a zvýšení obranyschopnosti organismu. Obsahuje mastné kyseliny (kyselina laurová, kyselina kaprylová, kyselina myristová), které pomáhají nejen odbourávat tuk, ale také ničí membrány lipidů bakterií, virů, plísní a kvasinek, čímž působí jako přírodní antibiotikum.
Kokosový olej se ze 2/3 skládá ze středně dlouhých mastných kyselin, někdy se jim říká také středně dlouhé triglyceridy nebo triglyceridy se středním řetězcem (používá se anglická zkratka MCFA nebo MCT). Tělo zpracovává středně dlouhé mastné kyseliny přímo v játrech a využívá je jako energii. To činí z kokosového oleje zdroj okamžité energie pro tělo. Tuto funkci obvykle ve stravě zastávají jednoduché sacharidy a i když stejně jako jednoduché sacharidy dokáže kokosový olej dodat tělu rychlou energii, je tu podstatný rozdíl. Kokosový olej totiž nevyvolává zvýšení hladiny inzulínu v krvi. Několik studií také ukázalo, že MCFA mohou zlepšit fyzický výkon, což samozřejmě neuniklo sportovcům a jejich trenérům.
Kokosový olej neobsahuje cholesterol, ale mastné kyseliny kokosového oleje mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu v těle a snižují vysoký krevní tlak. Takže kokosový olej pomáhá předcházet infarktu, mrtvici a udržovat cévy pružné, zabraňuje kornatění tepen. Jeho snadné a rychlé trávení také navodí v organismu pocit nasycení, takže nebudete mít tak brzy hlad, což může být příjemné, když potřebujete shodit třeba nějaké to „vánoční" kilo.
Triglyceridy se středním řetězcem nacházející se v kokosovém oleji jsou snadno v těle převáděny do podoby paliva pro mozkové buňky, ideální pro lepší funkci mozku, takže některé studie dokonce uvádějí dobré výsledky při prevenci a léčení takových chorob, jako je např. ta obávaná Alzheimerova.
Kokosový olej má antibakteriální účinky. Díky mastným kyselinám, které ničí membrány patogenů, bojuje proti bakteriím, virům, plísním a kvasinkám, což logicky posiluje imunitní systém. Kokosový olej lze efektivně použít např. k prevenci a léčbě plísní Candida albicans, které mohou nadměrně a nekontrolovaně růst v zažívacím traktu. Pomáhá tělu absorbovat vitamíny, minerály a aminokyseliny a zlepšuje střevní funkce.
Kokosový olej ale také velmi prospívá pleti a je dobře známý pro své hydratační a regenerační účinky. Jako přírodní filtr chrání pokožku před škodlivým UV zářením a jeho negativními účinky. Kokosový olej také pomáhá při léčbě různých kožních problémů jako jsou ekzémy, lupénka, dermatitidy a mnoho dalších, tvoří základní složku mnoha účinných výrobků péče o pleť a tělo, a mohou ho bezpečně používat i kojenci a malé děti. Má skvělý účinek pro zdravý růst vlasů, lesklý vzhled, regeneraci poškozených vlasů, pomáhá potírat lupy a již ve starověké medicíně se používal jako přírodní odpuzovač vší.
Z tohoto přehledu vychází kokosák tak trochu jako Ferda Mravenec, práce všeho druhu, ale když tak o tom přemýšlím, má v tomto ohledu hodně společného s olivovým olejem, který také můžete konzumovat i mazat na tělo a vlasy. Na rozdíl od olivového oleje ale kokosový olej snese při tepelné úpravě vyšší teploty, nepřepaluje se a můžete na něm tedy bez obav i smažit, a také vám vydrží mnohem déle bez úhony při skladování, nežlukne.
Připouštím, že někomu může vadit typická kokosová vůně a chuť, ale je potřeba to vyzkoušet – v pokrmech to zdaleka není tak výrazné, jak se snad zdá. Prodávají se i nevoňavé varianty, ze kterých je vůně různými úpravami odstraněna, ale je nutno si uvědomit, že už pak nebudete mít raw extra virgine olej, který je pro vaše tělo nejcennější.
Na trhu je několik značek, kvalitativně poměrně rozdílných. Osobně mohu doporučit značku Purity Vision a Alnatura (DM Drogerie) nebo Chi Raw Organic Virgin Coconut Oil (www.mybotanika.com).
Vložit komentář
jo! hb běhá trošililinku lépe:-)
mě šlo jenom o to, že z té původní reakce od míry nevyplývá, jaká palma se vysazuje na borneu a tudíž to může být i ta "kokosová" :-)
hezký den a pozdravuj danu!
hurvajs,
já jenom, že kokosovník ořechoplodý je taky palma!
Pyáre, to já samozřejmě vím, ale mezi kokosovým olejem, který se vyrábí z plodů – tedy kokosů) a palmovým olejem, který se vyrábí z palmy olejné je asi takový rozdíl jako mezi Pyjárem a Haile Gebrselassie
Na tenhle článek jsem se těšil :-) Kokosáka mám taky a je úžaný. Dá se s ním mazat asi úplně všechno. perfektně se vpíjí do pokožky a je úplně skvělej třeba při zimním běhu, kdy si s ním namažu obličej. Jíst jsem ho ještě nezkoušel, ale jinak se s ním mažu kde se dá...a to doslovně. :-) Tak že souhlasím a kokosáku 3x zdar !! :-)
Paní se v článku zapomněla zmínit, že kvůli plantážím s kokosovýma palmama se ročně vykácí stovkytisíc hektarů deštných pralesů. Stovky tisíc jsou to v Malajsii a především na Borneu. Ano to Borneou neboli Kalimantan, který si každý představuje jako pralesnatý ostrov už dávno není lesnatý. Měl jsem tu čest a během 3h jízdy (několikset kilometrů)busem jsme místo pralesa projížděly buď douutnající pustinou připravovanou pro výsadbu a nebo palmovými plantážemi. Zbylo jim už jen 10 národních parků, které tak tak zvládají uhlídat a od krajů jim plantážníci stejně postupně ukrajují... To jsem videl na vlastni oci.. a tak je to ve vsech zemích, kde pestují kokosové palmy...
Miro, vedle jak ta jedle. Paní se nezapomněla zmínit, protože to co popisuješ, se týká palmového oleje, což není to samé jako kokosový olej. Kokosovému oleji zdar, zdar, zdar :).
Dany, už loni jsem od tebe o kokosáku četla, pořídila si ho a jsem z něj úplně vedle sebe :-). Já totiž miluji kokos a to především tu vůni. Přiznám se, že jsem jej zatím nekonzumovala vnitřně, jen se s ním natírám od hlavy až k patě po koupeli a doma mi říkají, že jsem furt jak vánoční cukroví, taková kokoska :-). Zrovna včera jsem ho dostala od syna k narozkám :-).