Paleo, primal – co byste měli vědět a kde najdete informace

Po uveřejnění mých dvou posledních článků o (ne)snídání a řízeném hladovění si řada z vás vyzkoušela recepty na snídaně, které články provázely. Přicházejí mi nadšené komentáře a zprávy, jak vám – byť nezvyklá – jídla chutnají a odkud že beru recepty. Mnoho lidí také začalo zvědavě googlit, co já to vlastně jím a mají na mne spoustu dotazů, jestli to které jídlo odpovídá zásadám palea či primal stravování, jak se to od sebe liší a co je na tom (kromě těch chutných jídel) dobrého. Slíbila jsem na sociálních sítích na pátek článek i s doporučením na knihy, ve kterých se dozvíte více, tak to vezmeme letem světem!
Úvodem asi nejdůležitější informace – ačkoli přirozeně k těmto způsobům stravování tíhnu od dětství (vždycky mi přišlo zbytečné kazit si chuť masa nějakou přílohou typu knedlík, brambora, chleba, zato zelenina mi nedělala problém, ořechy jsem jedla na kila, byla a jsem stále schopna sníst půl másla „jen tak“, dám si šlehačku do kafe a zbytek vypiju...), nejím striktně ani paleo, ani primal, dám si občas s chutí kousek čerstvého chleba přímo z pece nebo úžasný koláč, který upečeme s maminkou, nebo tiramisu, které připravím s Kristýnou. Nicméně zhruba ze 70 – 80 % jím primal a domnívám se, že i to přispívá k tomu, že ve svých letos 55 letech vypadám tak, jak vypadám, váhu si bez problémů a přehnaného cvičení držím (s výjimkou Vánoc:-)) v podstatě stále stejnou a cítím se skvěle. Neléčím se na nic, neberu žádné prášky, nemám žádné zdravotní problémy, neztrácím svalovou hmotu, zato mám spoustu energie a nemám pořád hlad, což jsem měla, když jsem v určitém období života chtěla držet „zdravou, racionální stravu“ – müsli k snídani, cereální tyčinku k svačině, nemastný oběd a zeleninový salát k večeři. Pravidelně jsem „umírala“ dopoledne i odpoledne a únavu jsem zaháněla sladkostmi a kafem.
Paleo vychází z toho, že 99,99% našich genů se utvořilo již před vznikem zemědělství a z hlediska naší genové exprese (bez ohledu na naši krevní skupinu) jsme jako biologický druh v základě geneticky totožní s lidmi, kteří žili před více než 40 000 lety – jinými slovy, všichni jsme bez výjimky lovci a sběrači. A na tento způsob stravy i života (tedy včetně pohybu) jsou naše těla stavěna, i když samozřejmě časem dochází a bude docházet k částečnému přizpůsobení se i novějším typům potravin, spojených s rozvojem zemědělství.
Hlavní zásady obou výživových směrů by se daly shrnout do následujících bodů:
- Žádné upravené a průmyslově zpracované potraviny
- Tolik kvalitního libového masa, ryb a mořských plodů, kolik sníte
- Tolik ovoce a neškrobnaté zeleniny, kolik sníte
- Žádné obilné produkty
- Žádné luštěniny
- Žádný cukr, ani uměle vyrobená sladidla
- Žádné mléčné výrobky (NEPLATÍ pro primal)
Oba směry vycházejí z pravěké stravy lidstva v době paleolitu a primal je označován za „měkké“ paleo, neboť připouští i tučné mléčné výrobky, opět pokud možno co nejméně upravené, tedy nejlépe rovnou ze statku, nehomogenizované, neodtučněné.
Nemusíte počítat kalorie, můžete se najíst do sytosti. Jestliže vaše sacharidy budou pocházet z ovoce a neškrobnaté zeleniny, nemůžete se jimi „předávkovat“. V obou výživových směrech hraje významnou roli pro dosažení sytosti tuk. Je toho samozřejmě mnohem víc, příště můžeme probrat ty správné a nesprávné tuky, výběr správného masa a ryb, zeleniny a ovoce...
Mezi hlavní výhody tohoto způsobu stravování patří:
- pevné zdraví (snížení celkového a „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů, zvýšení hladiny HDL cholesterolu, nižší hladina homocysteinu, lepší metabolismus inzulínu, snížení vysokého tlaku, snížení rizika mozkové mrtvice, osteoporózy, rakoviny...)
- štíhlá postava s optimálním poměrem svalové hmoty a tělesného tuku
- lepší spánek
- méně stresu
- více energie
- a pro sportovce mj. rychlejší zotavení po sportovním výkonu
Článek je příliš krátký na vyčerpávající sondu do palea a primal stravování a života, proto dnes už jen slíbené tipy na knížky, kde načerpáte mnohem více informací k tématu:
- Současná paleo dieta (Loren Cordain) – na Běžecké škole vyšla recenze
- Přirozená strava našich předků (Nora T. Gedgaudas)
- Jídlo na prvním místě (Dallas a Melissa Hartwigovi)
- Dobře živeni (Melissa Joulwan)
- Primal Blueprint (Mark Sisson) – moje nejoblíbenější
A dnešní recept? Co takhle kuřecí maso s voňavou květákovou rýží:
Použila jsem stehenní řízek z bio kuřete, nakrájela na kousky a okořenila, opekla na kokosovém tuku na pánvičce.
Květáková rýže: květák zasyrova rozmělněte v robotu (mixéru, sekáčku...) na „rýži“. Na rozpálenou pánev dejte lžičku kokosového oleje, na které zpěníte cibuli a stroužek utřeného česneku, chvíli smažte, pak odhrňte stranou. Přidejte druhou lžičku kokosového oleje, na který po rozpuštění nasypejte půl lžičky mletého římského kmínu a půl lžičky mleté skořice, smíchejte koření s cibulí a česnekem a až začne směs asi po 30 vteřinách krásně vonět, přidejte květákovou rýži a zamíchejte. Já přidala ještě nastrouhanou mrkev a na kousky nakrájená sušená rajčata, fantazii se meze nekladou. Smažte/duste asi 5 minut do změknutí. Ochutnejte, přisolte, opepřete. Fertig. Na talíři dozdobte maso s rýží čerstvou zeleninou a nechte si chutnat! (Tento a další recepty na variace květákové rýže najdete v knize Dobře živeni, i v knize 500 paleo receptů od Dany Carpender).
Vložit komentář
Díky Danuš, zatím cítím po 14 dnech, že je mi to šité na míru a stále plno energie (y). Výhoda je, že může člověk jíst do sytosti, žádné vážení potravin a když už mě lámou chutě na sladké nebo něco jiného, spraví to pár sušených švestek nebo pár mandlí :). A ta palačinka k snídani z banánu a vajíček... začínám si na ni pěstovat závislost. Jsem moc ráda, že i milovníci sladkých snídaní si přijdou na své :).
Doplňuji – svým dětem....
Řada lidí je alergická (včetně mě) na názvy všech těch systémů a na systémy jako takové, zavání to dogmaty a přáními víc než racionálními základy. Nicméně pokud se seškrábe ten ideologický nános tak minimálně u popisovaných jídel je výsledek – alespoň pro mne – bombastický. Myslím, že kuchařka – pro mne osobně bez nějakého toho divného názvu a návodů na zázraky – by byla velkým úspěchem.... Jsem opravdu nadšený z těch jídel! P.S.: Vím o čem mluvím – vařím dětem několik let ....
Díky předchozím článkům najíždím také na tuto stravu a tohle shrnutí mě v tom utvrdilo. Budu ráda za další rady a recepty. Snídaně s vajíčky úžasné a rýži určitě zkusím také.