Přemíra cukru v přijímané stravě, možný důvod předčasných úmrtí mladých sportovců

Bacha na cukr, ať vás nezabije! Sto let a možná dokonce i trochu déle nás výživoví specialisté, ruku v ruce s potravinářským průmyslem, strašili tukem a cholesterolem (hlavně žádná vajíčka) coby zabijáky. Naopak nás nacpávali cukry. Taky co jiného člověku zbývalo, když tuky a bílkoviny byly na seznamu škůdců.
Obsah [skrýt]
Bohužel se čím dál tím jasněji ukazuje, že je to přesně opačně, ostatně ani se člověk nemusí dívat na žádné grafy a statistiky, úplně stačí, když se podívá kolem sebe a na každém kroku vidí výsledek konzumace tolik doporučovaných sacharidů. Prostě už ani odborníci na výživu nemohou přehlédnout, že za tu dobu, co jsou sacharidy v kurzu, člověk bytní. Bohužel je i čím dál náchylnější k civilizačním chorobám jako je obezita, cukrovka, rakovina, onemocnění srdce.
Rád bych se zastavil u těch onemocnění srdce. V poslední době se čím dál tím častěji v různých médiích objeví zpráva: Mladý a nadějný sportovec náhle zemřel na zástavu srdce! Příčina neznámá?!
Jelikož patřil mezi talentované sportovce, absolvoval pravidelné sportovní prohlídky a zátěžové testy – jejich výsledky byly vždy v pořádku a nenasvědčovaly tomu, že by zde mohl být nějaký závažný zdravotní problém. V takovém případě se samozřejmě hned objeví řada spekulací, co mohlo být příčinou jeho náhlého úmrtí.
Jako možné faktory se nejčastěji objevují dva, a sice stres – neustálá nutnost dokazovat své kvality, což jej činí nenahraditelným. Jako druhý faktor se objevuje přecházení nemocí, respektive nedostatečná doba na jejich vyléčení – důvodem je opět ne nahraditelnost!
Proč mezi možnými příčinami náhlých úmrtí mladých sportovců chybí přemíra konzumace cukru?
Je s podivem, že se doposud mezi možnými zabijáky, tedy uváděnými příčinami úmrtí, neobjevila přílišná konzumace cukru. Možným důvodem může být, že firmy sponzorující jeho tým, dodávající mu doplňky výživy, jež převážně obsahují cukry jako zdroj rychlého dodávání energie, ukázala vztyčený prst, proto se vše zamete pod koberec. Nebo proto, že potravinářský průmysl, mající pod palcem většinu výživových specialistů, má natolik silnou pozici, že dokáže byť jen úvahy mířící tímto směrem včas umlčet.
Pro obhajobu svých tvrzení, že za předčasná úmrtí mladých sportovců (může jít i o úmrtí běžců na velkých světových běžeckých závodech) může být přemíra přijímání cukrů v potravě, nemusím chodit nijak daleko. Poskytují mi je studie hledající důkazy na škodlivost tuků a cholesterolu, tedy sami ti, kteří hledají důvody pro obhajobu svých tvrzení, že je pro zdraví člověka konzumace tuku nebezpečná a že je třeba si hlídat cholesterol.
Při hledání odpovědí na otázku: Co je možnou příčinou ischemické choroby srdeční a chorob srdce obecně, se ukázalo, že faktorů je více a sice:
- zvýšená konzumace cukrů a škrobů (a v jejich důsledku vznikající procesy glykace anebo inzulínové rezistence)
- nedostatek některých vitamínů a minerálů
- zvýšená hladina homocysteinu
- přecitlivělost na některé potraviny
- poškození tkání v důsledku nesnášenlivosti některých potravin
- poškození tkání v důsledku působení volných radikálů
- záněty (následkem zvýšené hladiny C – reaktivního proteinu, přemnožení bakterie Helicobacter pylori, konzumace rostlinných olejů, omega – 6 – mastných kyselin, trans tuků a cukrů anebo v důsledku nesnášenlivosti některých potravin)
- stres
- nedostatek pohybu a cvičení
- konzumace pasterizovaných mléčných výrobků.
Z informací uveřejněných v současné lékařské literatuře je čím dál tím zřetelnější, že mnoho chronických degenerativních chorob, dalších onemocnění a chronických procesů, jež jsou příznačné pro naši současnost, nelze připsat přirozeným mastným tukům a cholesterolu, ale inzulínové rezistenci.
Zdá se opodstatněné předpokládat, že inzulínová rezistence – a způsob, jakým organismus na tento problém reaguje – hraje hlavní roli při vzniku a klinickém průběhu zdravotních problémů, jež bývají často označovány jako choroby západní civilizace. – Gerald M. Reaven, M. D., „PATOPHYSIOLOGY OF INSULIN RESISTENCE IN HUMAN DISEASE“, Physilogical Reviews
Sportovní výživa
Pokud jsem vás tímto článkem vystrašil do té míry, že se budete bát vzít si při závodech energetický gel nebo nějakou sportovní tyčinku, které jsou cukry nabity, tak tak horké to zase není, ale…
O tom ale zase zítra.
Vložit komentář