Pitta dieta. Co jíst den před běžeckým závodem

Mnozí vytrvalci jedí při závodech velké množství banánů, aby doplnili draslík, který je nutný pro vyvážené hospodaření s tekutinami. Vypadá to logicky, protože v banánech je ho hodně. Přesto však banány zvyšují Pittu, tedy tělesnou teplotu. Nárůst teploty tak maže kladný vliv příjmu draslíku. Naproti tomu šťáva z granátových jablek obsahuje spoustu draslíku a přitom je to jedna z nejlépe ochlazujících látek, které příroda nabízí. Pitta dieta se skládá zejména ze sladkých, hořkých a trpkých jídel. Všem je společná schopnost ochlazovat, i když některá jsou těžká a suchá. (Pitta, jak si jistě pamatujete, je princip lehký, vlhký a teplý.)
Obsah [skrýt]
Doporučená jídla při Pitta dietě
Obecně:
- Konzumujte studená jídla a nápoje, zejména v horkém počasí. Vybírejte si sladké, hořké a trpké potraviny.
- Vynikající jsou saláty, opět zejména v létě.
- Pittám více než ostatním typům vyhovuje vegetariánská strava.
Suroviny | Upřesnění a doporučení |
---|---|
Obiloviny | Nejlepší jsou rýže, špalda, oves, ječmen a rýže. |
Mléko | Konzumujte mléko, máslo a ghee (čištěné máslo), přijatelná je zmrzlina a vaječné bílky. |
Ovoce | Dobré je sladké ovoce, například hrozny, avokádo, melouny, mango, granátová jablka, kokos, sladké a dozrálé švestky, ananas a pomeranče. |
Zelenina | Chřest, okurky, brambory, zelená listová zelenina, brokolice, květák, celer, fazole, zelí, sladké papriky, hrách, růžičková kapusta. |
Ořechy | Kokos, slunečnicová a tykvová semena. |
Oleje | Kokosový, olivový a slunečnicový jsou nejlepší. Sójový je přijatelný. |
Sladidla | Všechna sladidla jsou přijatelná kromě medu a výrobků z melasy, protože ty zahřívají. |
Maso | V malém množství kuřecí, krůtí, bažantí a z garnáta. |
Koření | Většina koření je pro Pitty příliš horká, ale následující jsou alespoň přijatelná – koriandr, skořice, kardamon, fenykl, černý pepř (v malém množství), kopr, máta, šafrán, kurkuma. |
Nedoporučovaná jídla
Obecně:
- Co nejméně jezte horká, kořeněná, slaná a kyselá jídla.
- Většina konzervovaných potravin obsahuje sůl a kyselé přísady, které zvyšují Pittu, a proto byste se jim měli vyhnout.
Suroviny | Upřesnění a doporučení |
---|---|
Obiloviny | Omezte kukuřici, proso, žito a neloupanou rýži. |
Mléko | Nejezte jogurt, sýry, podmáslí a vaječné žloutky. |
Ovoce | Co nejméně konzumujte kyselé ovoce, jako jsou grapefruity, kyselé pomeranče, olivy, papája a nezralé ananasy a švestky. Omezte i spotřebu meruněk, banánů, třešní a broskví. |
Zelenina | Nejezte červenou řepu, mrkev, cibuli, česnek, baklažán, ostré papriky, rajčata, ředkvičky a špenát. |
Sladidla | Nepoužívejte med a výrobky z melasy. |
Luštěniny | Nejezte čočku. |
Ořechy | Omezte všechny ořechy a semena, zejména kešu ořechy, arašídy a sezamová semena. |
Oleje | Vyhněte se mandlovému, kukuřičnému, a sezamovému oleji. |
Maso | Nejezte tmavé maso a produkty z mořských ryb. |
Koření | Omezte používání všech ostrých koření a přísad, jako je sůl, zázvor, šabrej, černý pepř, hřebíček a hořčice. Také se vyhněte kořeněným omáčkám, kyselým zálivkám, octu, nálevům a kečupu. Úplně vyřaďte pálivé papriky a kajenský pepř. Doporučení: místo octa používejte do salátů citrónovou šťávu. |
Oběd den před sportovním výkonem těstoviny se zeleninou
- Salát s citrónovou nebo olivovou zálivkou
- Těstoviny se zeleninou
- Mangový koktejl
- Sladký koláč s třešněmi nebo kokosem
Omáčka
- 1/3 hrnku mouky z cizrny
- ½ hrnku studeného mléka
- 2 hrnky mléka
- šafrán
- 1 polévková lžíce koriandru
- 2 polévkové lžíce ovocného cukru
- 1/8 polévkové lžíce bílého pepře
Smíchejte první dvě suroviny a dejte je stranou. Všechny ostatní ingredience za stálého míchání přiveďte na rozpálené pánvi téměř k varu, a potom zmírněte oheň. Přidávejte směs mouky a studeného mléka, dokud omáčka nezhoustne. Pak ji sundejte z plotny. Po přelití do skladovací nádoby jí míchejte, dokud nevychladne. Jestliže omáčku zakryjete fólií, můžete jí v ledničce uschovat za stejných podmínek jako mléko.
Těstoviny
- ½ kg těstovin
- 1 hrnek brokolice (nadrobno nakrájené)
- 1 hrnek květáku (nadrobno nakrájený)
Do vroucí vody vhoďte těstoviny a vařte je podle návodu na obalu. 7 – 10 minut před dokončením přidejte zeleninu. K hotovým těstovinám přidejte ohřátou omáčku. Uvedené suroviny vystačí na 4 – 6 porcí.
Vložit komentář