logotype Archiv - Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Pitta dieta. Co jíst den před běžeckým závodem

Pitta dieta. Co jíst den před běžeckým závodem

Mnozí vytrvalci jedí při závodech velké množství banánů, aby doplnili draslík, který je nutný pro vyvážené hospodaření s tekutinami. Vypadá to logicky, protože v banánech je ho hodně. Přesto však banány zvyšují Pittu, tedy tělesnou teplotu. Nárůst teploty tak maže kladný vliv příjmu draslíku. Naproti tomu šťáva z granátových jablek obsahuje spoustu draslíku a přitom je to jedna z nejlépe ochlazujících látek, které příroda nabízí. Pitta dieta se skládá zejména ze sladkých, hořkých a trpkých jídel. Všem je společná schopnost ochlazovat, i když některá jsou těžká a suchá. (Pitta, jak si jistě pamatujete, je princip lehký, vlhký a teplý.)

Rychlá navigace [zobrazit]

Obsah [skrýt]

  1. Doporučená jídla při Pitta dietě
  2. Nedoporučovaná jídla
  3. Oběd den před sportovním výkonem těstoviny se zeleninou
    1. Omáčka
    2. Těstoviny

Doporučená jídla při Pitta dietě

Obecně:

  • Konzumujte studená jídla a nápoje, zejména v horkém počasí. Vybírejte si sladké, hořké a trpké potraviny.
  • Vynikající jsou saláty, opět zejména v létě.
  • Pittám více než ostatním typům vyhovuje vegetariánská strava.
Suroviny Upřesnění a doporučení
Obiloviny Nejlepší jsou rýže, špalda, oves, ječmen a rýže.
Mléko Konzumujte mléko, máslo a ghee (čištěné máslo), přijatelná je zmrzlina a vaječné bílky.
Ovoce Dobré je sladké ovoce, například hrozny, avokádo, melouny, mango, granátová jablka, kokos, sladké a dozrálé švestky, ananas a pomeranče.
Zelenina Chřest, okurky, brambory, zelená listová zelenina, brokolice, květák, celer, fazole, zelí, sladké papriky, hrách, růžičková kapusta.
Ořechy Kokos, slunečnicová a tykvová semena.
Oleje Kokosový, olivový a slunečnicový jsou nejlepší. Sójový je přijatelný.
Sladidla Všechna sladidla jsou přijatelná kromě medu a výrobků z melasy, protože ty zahřívají.
Maso V malém množství kuřecí, krůtí, bažantí a z garnáta.
Koření Většina koření je pro Pitty příliš horká, ale následující jsou alespoň přijatelná – koriandr, skořice, kardamon, fenykl, černý pepř (v malém množství), kopr, máta, šafrán, kurkuma.

Nedoporučovaná jídla

Obecně:

  • Co nejméně jezte horká, kořeněná, slaná a kyselá jídla.
  • Většina konzervovaných potravin obsahuje sůl a kyselé přísady, které zvyšují Pittu, a proto byste se jim měli vyhnout.
Suroviny Upřesnění a doporučení
Obiloviny Omezte kukuřici, proso, žito a neloupanou rýži.
Mléko Nejezte jogurt, sýry, podmáslí a vaječné žloutky.
Ovoce Co nejméně konzumujte kyselé ovoce, jako jsou grapefruity, kyselé pomeranče, olivy, papája a nezralé ananasy a švestky. Omezte i spotřebu meruněk, banánů, třešní a broskví.
Zelenina Nejezte červenou řepu, mrkev, cibuli, česnek, baklažán, ostré papriky, rajčata, ředkvičky a špenát.
Sladidla Nepoužívejte med a výrobky z melasy.
Luštěniny Nejezte čočku.
Ořechy Omezte všechny ořechy a semena, zejména kešu ořechy, arašídy a sezamová semena.
Oleje Vyhněte se mandlovému, kukuřičnému, a sezamovému oleji.
Maso Nejezte tmavé maso a produkty z mořských ryb.
Koření Omezte používání všech ostrých koření a přísad, jako je sůl, zázvor, šabrej, černý pepř, hřebíček a hořčice. Také se vyhněte kořeněným omáčkám, kyselým zálivkám, octu, nálevům a kečupu. Úplně vyřaďte pálivé papriky a kajenský pepř. Doporučení: místo octa používejte do salátů citrónovou šťávu.

Oběd den před sportovním výkonem těstoviny se zeleninou

  • Salát s citrónovou nebo olivovou zálivkou
  • Těstoviny se zeleninou
  • Mangový koktejl
  • Sladký koláč s třešněmi nebo kokosem

Omáčka

  • 1/3 hrnku mouky z cizrny
  • ½ hrnku studeného mléka
  • 2 hrnky mléka
  • šafrán
  • 1 polévková lžíce koriandru
  • 2 polévkové lžíce ovocného cukru
  • 1/8 polévkové lžíce bílého pepře

Smíchejte první dvě suroviny a dejte je stranou. Všechny ostatní ingredience za stálého míchání přiveďte na rozpálené pánvi téměř k varu, a potom zmírněte oheň. Přidávejte směs mouky a studeného mléka, dokud omáčka nezhoustne. Pak ji sundejte z plotny. Po přelití do skladovací nádoby jí míchejte, dokud nevychladne. Jestliže omáčku zakryjete fólií, můžete jí v ledničce uschovat za stejných podmínek jako mléko.

Těstoviny

  • ½ kg těstovin
  • 1 hrnek brokolice (nadrobno nakrájené)
  • 1 hrnek květáku (nadrobno nakrájený)

Do vroucí vody vhoďte těstoviny a vařte je podle návodu na obalu. 7 – 10 minut před dokončením přidejte zeleninu. K hotovým těstovinám přidejte ohřátou omáčku. Uvedené suroviny vystačí na 4 – 6 porcí.

Miloš Škorpil foto

Hodnoť článek

4 z 5 hvězd lepší (8 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků