Váta dieta. Oběd den před sportovním výkonem

Váta dieta obsahuje jídla, která dokáží nejlépe vzdorovat vlivu suchého a studeného zimního větru. Lidé s tímto tělesným typem zjistí, že jim následující dieta nejlépe vyhovuje a pomáhá jim udržet rovnováhu. Jídla jsou teplá a skládají se ze sladkých, kyselých a slaných potravin. Obsahují velké množství olejů, které jsou protiváhou suchosti Váty. Váta dieta obsahuje hodně sacharidů, a proto se jí před závody řídí všechny tělesné typy. Skládá se z bohatých a těžkých jídel, takže zvyšuje Kaphu, která je nezbytná pro využití dlouhodobých rezerv při vytrvalostních výkonech.
Obsah [skrýt]
Potřebujete-li Váta dietu, ale vaše zažívání je citlivé na větší množství mléčných výrobků a dalších těžkých jídel, jež jsou pro ni typická, můžete se řídit podle lehké Váta diety.
Doporučená jídla pro Váty
Obecně:
- Doporučují se teplá, těžká jídla, obsahující sladkou, kyselou a slanou chuť
- Jezte větší množství jídla, ne však více, než dokážete strávit
- Jezte teplé a husté polévky, horké pečivo a těstoviny (nejlépe se smetanovými omáčkami). Dobré je také teplé mléko. Vyvážení Váty během dne napomůže lehká snídaně (teplá, mléčná a sladká)
- I když ostrá (kořeněná chuť) není pro Váty tou nejlepší, mexická či indická jídla obvykle prospívají, jsou-li teplá a mastná.
Suroviny | Upřesnění a doporučení |
---|---|
Obiloviny | Nejlepší je rýže a špalda. Oves je v pořádku, jestliže je dobře uvařený. |
Mléko | Všechny výrobky z mléka jsou pro Vátu dobré. Před pitím mléko vždy povařte, pijte ho nejlépe teplé. Nepijte plnotučné mléko. |
Ovoce | Dejte přednost sladkým, kyselým a těžkým plodům, jako jsou hrozny, meruňky, banány, avokádo, třešně, broskve, melouny, angrešt, kokos, švestky, ananas, pomeranče, mango, čerstvé (ne sušené) fíky a papája. |
Zelenina | Zelenina by měla být tepelně upravená, ne syrová. Nejlepší jsou okurky, řepa, mrkev, fazole, ředkvičky, chřest tuřín. Přijatelné jsou a v umírněném množství a zejména vařené v oleji a dochucené kořením snižujícím vatu (viz. níže): hrách, zelená listová zelenina, brokolice, květák, celer, rajčata, brambory a baklažán. |
Ořechy | Pro jedince typu Váta jsou dobré všechny typy ořechů. Doporučují se mandle. |
Oleje | Všechny oleje snižují Vátu. Zvláště se doporučuje sezamový. |
Sladidla | Všechna sladidla jsou vhodná pro snížení vlivu Váty. Nejlepší jsou produkty z cukrové třtiny a melasy. |
Maso | V malém množství je přípustné kuřecí, krůtí a z mořských ryb. |
Koření | Většina koření Vátám vyhovuje, zejména sladké a ostřejší druhy, jako jsou skořice, kardamon, hřebíček, zázvor, sůl a hořčice. Další přípustné druhy koření jsou: nové koření, anýz, bazalka, bobkový list, kmín, fenykl, muškát, oregáno, šalvěj, estragon a tymián. |
Nedoporučená jídla
Obecně:
- Omezte konzumaci studených, suchých a lehkých jídel. Nepijte studené nápoje.
- Vyhněte se kořeněným (ostrým), hořkým trpkým jídlům.
- Vátám se nedoporučují lehké diety a půst.
Suroviny | Upřesnění a doporučení |
---|---|
Obiloviny | Omezte konzumaci potravin z ječmene, pohanky, kukuřice, prosa, žita. Oves pouze dobře uvařený. |
Mléčné výrobky | Všechny mléčné výrobky jsou pro vaty dobré. |
Ovoce | Nejezte sušené nebo nezralé ovoce. Jablka, hrušky a granátová jablka konzumujte jen málo. Přijatelnější jsou po tepelné úpravě. |
Zelenina | Nejezte zelí a naklíčené luštěniny. |
Maso | Vyhněte se tmavému masu. |
Koření | Co nejméně konzumujte hořké a trpké koření a byliny, jako je koriandr, petržel, šafrán a kurkuma. |
Lehká dieta k omezení Váty
Obecně tuto dietu uplatňujte v případě úzké úrovně metabolismu (trávení) v kombinaci s Váta konstitucí nebo Váta nerovnováhou. Jídla by měla být čerstvá, dobře uvařená a chutná. Je třeba jíst správné porce, pravidelně a ve vyhovujícím prostředí.
Suroviny | Upřesnění a doporučení |
---|---|
Obiloviny | Všechny konzumované obiloviny musí být nejméně rok staré. Dejte přednost výrobkům z kvalitní bio mouky: krekry, sušenky s malým obsahem tuku a cukru, opečené světlé pečivo |
Rýže | |
Rýže | Dejte přednost zdravým odrůdám, jako je např. Basmati nebo červená shali. Rýže musí být bez slupek a nečistot. Rýži lze: nasucho osmažit a použít při přípravě polévek, nasucho osmažit a vařit a dusit, semlít na mouku, konzumovat v podobě burisonů |
Ovesné vločky | Vařte ve vodě, aby kaše byla lehčí. |
Luštěniny | Nejlepší jsou mladé žluté fazole bez zelených slupek. |
Mléko | Nízkotučné mléko, kozí mléko, podmáslí, ghee (čištěné máslo) v malém množství. |
Ovoce | Všechny druhy ovoce by se měly sklízet zralé. Hrozny, hrozinky (namočené a v malém množství), granátová jablka, papája, ananas, fíky, meruňky (čerstvé, ne sušené), pomeranče. Šťávy z ovoce, které snižuje vliv Váty. |
Zelenina | Měla by být dobře uvařená, nejlépe s použitím koření – baklažán, tykev, okurky, chřest, artyčok, rajčata (bez slupky), celer (ne kořen), mrkev (v malém množství), špenát (v malém množství), bílé ředkvičky (připravené s trochou tuku), zelená papája. |
Sladidla | Všechna kromě medu, v malém množství. |
Oleje | Všechny, kromě kokosového, v malém množství |
Koření | Šalvěj, zázvor, hořčice, černý pepř (v malém množství), skořice, kardamon, anýz, fenykl, hřebíček, sůl, citrónová šťáva, tamarind. Všechna pouze v malém množství. |
Oběd den před sportovním výkonem
- horká polévka
- zeleninové karbanátky
- jogurtový koktejl
- rýžový nákyp, dort s banány a se šlehačkou
Zeleninové karbanátky
- ½ hrnku loupaných fazolí
- 3 hrnky vody
- 1 polévková lžíce semínek hořčice
- ¼ polévkové lžíce ločidla (obsahuje worcestrová omáčka)
- 1 polévková lžíce tamarindu (obsahuje worcestrová omáčka)
- ½ hrnku drcené pšenice
- 1/3 hrnku pražených slunečnicových semen
- sůl a pepř podle chuti
Fazole, vodu, semínka hořčice, ločidlo a tamarind dejte do středně velkého hrnce. Vařte na mírném ohni dokud fazole nezměknou. (asi 15 – 18 minut – pozor aby se nerozvařily). Přidejte ostatní přísady a vše smíchejte v hustou pastu. Když směs vychladne (můžete ji dát do ledničky), udělejte z ní menší karbanátky – suroviny vám vystačí asi na 6 – 8. Ty lze vzduchotěsně zabalit a skladovat v ledničce. Karbanátky je možné grilovat v troubě nebo smažit na másle.
Vložit komentář
Jde o fazole mungo, že? Svou výbornou stravitelností se s ostatními typy fazolí nedají srovnávat, informace, že má jít o mungo, by asi v článku být měla.