logotype Archiv - Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Váta dieta. Oběd den před sportovním výkonem

Váta dieta. Oběd den před sportovním výkonem

Váta dieta obsahuje jídla, která dokáží nejlépe vzdorovat vlivu suchého a studeného zimního větru. Lidé s tímto tělesným typem zjistí, že jim následující dieta nejlépe vyhovuje a pomáhá jim udržet rovnováhu. Jídla jsou teplá a skládají se ze sladkých, kyselých a slaných potravin. Obsahují velké množství olejů, které jsou protiváhou suchosti Váty. Váta dieta obsahuje hodně sacharidů, a proto se jí před závody řídí všechny tělesné typy. Skládá se z bohatých a těžkých jídel, takže zvyšuje Kaphu, která je nezbytná pro využití dlouhodobých rezerv při vytrvalostních výkonech.

Rychlá navigace [zobrazit]

Obsah [skrýt]

  1. Doporučená jídla pro Váty
  2. Nedoporučená jídla
  3. Lehká dieta k omezení Váty
  4. Oběd den před sportovním výkonem
    1. Zeleninové karbanátky

Potřebujete-li Váta dietu, ale vaše zažívání je citlivé na větší množství mléčných výrobků a dalších těžkých jídel, jež jsou pro ni typická, můžete se řídit podle lehké Váta diety.

Doporučená jídla pro Váty

Obecně:

  • Doporučují se teplá, těžká jídla, obsahující sladkou, kyselouslanou chuť
  • Jezte větší množství jídla, ne však více, než dokážete strávit
  • Jezte teplé a husté polévky, horké pečivo a těstoviny (nejlépe se smetanovými omáčkami). Dobré je také teplé mléko. Vyvážení Váty během dne napomůže lehká snídaně (teplá, mléčná a sladká)
  • I když ostrá (kořeněná chuť) není pro Váty tou nejlepší, mexická či indická jídla obvykle prospívají, jsou-li teplá a mastná.
Suroviny Upřesnění a doporučení
Obiloviny Nejlepší je rýže a špalda. Oves je v pořádku, jestliže je dobře uvařený.
Mléko Všechny výrobky z mléka jsou pro Vátu dobré. Před pitím mléko vždy povařte, pijte ho nejlépe teplé. Nepijte plnotučné mléko.
Ovoce Dejte přednost sladkým, kyselým a těžkým plodům, jako jsou hrozny, meruňky, banány, avokádo, třešně, broskve, melouny, angrešt, kokos, švestky, ananas, pomeranče, mango, čerstvé (ne sušené) fíky a papája.
Zelenina Zelenina by měla být tepelně upravená, ne syrová. Nejlepší jsou okurky, řepa, mrkev, fazole, ředkvičky, chřest tuřín. Přijatelné jsou a v umírněném množství a zejména vařené v oleji a dochucené kořením snižujícím vatu (viz. níže): hrách, zelená listová zelenina, brokolice, květák, celer, rajčata, brambory a baklažán.
Ořechy Pro jedince typu Váta jsou dobré všechny typy ořechů. Doporučují se mandle.
Oleje Všechny oleje snižují Vátu. Zvláště se doporučuje sezamový.
Sladidla Všechna sladidla jsou vhodná pro snížení vlivu Váty. Nejlepší jsou produkty z cukrové třtiny a melasy.
Maso V malém množství je přípustné kuřecí, krůtí a z mořských ryb.
Koření Většina koření Vátám vyhovuje, zejména sladké a ostřejší druhy, jako jsou skořice, kardamon, hřebíček, zázvor, sůl a hořčice. Další přípustné druhy koření jsou: nové koření, anýz, bazalka, bobkový list, kmín, fenykl, muškát, oregáno, šalvěj, estragon a tymián.

Nedoporučená jídla

Obecně:

  • Omezte konzumaci studených, suchých a lehkých jídel. Nepijte studené nápoje.
  • Vyhněte se kořeněným (ostrým), hořkým trpkým jídlům.
  • Vátám se nedoporučují lehké diety a půst.
Suroviny Upřesnění a doporučení
Obiloviny Omezte konzumaci potravin z ječmene, pohanky, kukuřice, prosa, žita. Oves pouze dobře uvařený.
Mléčné výrobky Všechny mléčné výrobky jsou pro vaty dobré.
Ovoce Nejezte sušené nebo nezralé ovoce. Jablka, hrušky a granátová jablka konzumujte jen málo. Přijatelnější jsou po tepelné úpravě.
Zelenina Nejezte zelí a naklíčené luštěniny.
Maso Vyhněte se tmavému masu.
Koření Co nejméně konzumujte hořké a trpké koření a byliny, jako je koriandr, petržel, šafrán a kurkuma.

Lehká dieta k omezení Váty

Obecně tuto dietu uplatňujte v případě úzké úrovně metabolismu (trávení) v kombinaci s Váta konstitucí nebo Váta nerovnováhou. Jídla by měla být čerstvá, dobře uvařená a chutná. Je třeba jíst správné porce, pravidelně a ve vyhovujícím prostředí.

nekvašené pečivo – arabský chléb, kukuřičné placky atd., kuskus, semolina

lehké polévky z mletých luštěnin, kombinace s rýží – řídká (peya) nebo hustší polévka (vilepi)

Suroviny Upřesnění a doporučení
Obiloviny Všechny konzumované obiloviny musí být nejméně rok staré. Dejte přednost výrobkům z kvalitní bio mouky: krekry, sušenky s malým obsahem tuku a cukru, opečené světlé pečivo
Rýže
Rýže Dejte přednost zdravým odrůdám, jako je např. Basmati nebo červená shali. Rýže musí být bez slupek a nečistot. Rýži lze: nasucho osmažit a použít při přípravě polévek, nasucho osmažit a vařit a dusit, semlít na mouku, konzumovat v podobě burisonů
Ovesné vločky Vařte ve vodě, aby kaše byla lehčí.
Luštěniny Nejlepší jsou mladé žluté fazole bez zelených slupek.
Mléko Nízkotučné mléko, kozí mléko, podmáslí, ghee (čištěné máslo) v malém množství.
Ovoce Všechny druhy ovoce by se měly sklízet zralé. Hrozny, hrozinky (namočené a v malém množství), granátová jablka, papája, ananas, fíky, meruňky (čerstvé, ne sušené), pomeranče. Šťávy z ovoce, které snižuje vliv Váty.
Zelenina Měla by být dobře uvařená, nejlépe s použitím koření – baklažán, tykev, okurky, chřest, artyčok, rajčata (bez slupky), celer (ne kořen), mrkev (v malém množství), špenát (v malém množství), bílé ředkvičky (připravené s trochou tuku), zelená papája.
Sladidla Všechna kromě medu, v malém množství.
Oleje Všechny, kromě kokosového, v malém množství
Koření Šalvěj, zázvor, hořčice, černý pepř (v malém množství), skořice, kardamon, anýz, fenykl, hřebíček, sůl, citrónová šťáva, tamarind. Všechna pouze v malém množství.

Oběd den před sportovním výkonem

  • horká polévka
  • zeleninové karbanátky
  • jogurtový koktejl
  • rýžový nákyp, dort s banány a se šlehačkou

Zeleninové karbanátky

  • ½ hrnku loupaných fazolí
  • 3 hrnky vody
  • 1 polévková lžíce semínek hořčice
  • ¼ polévkové lžíce ločidla (obsahuje worcestrová omáčka)
  • 1 polévková lžíce tamarindu (obsahuje worcestrová omáčka)
  • ½ hrnku drcené pšenice
  • 1/3 hrnku pražených slunečnicových semen
  • sůl a pepř podle chuti

Fazole, vodu, semínka hořčice, ločidlo a tamarind dejte do středně velkého hrnce. Vařte na mírném ohni dokud fazole nezměknou. (asi 15 – 18 minut – pozor aby se nerozvařily). Přidejte ostatní přísady a vše smíchejte v hustou pastu. Když směs vychladne (můžete ji dát do ledničky), udělejte z ní menší karbanátky – suroviny vám vystačí asi na 6 – 8. Ty lze vzduchotěsně zabalit a skladovat v ledničce. Karbanátky je možné grilovat v troubě nebo smažit na másle.

Miloš Škorpil foto

Hodnoť článek

4 z 5 hvězd lepší (9 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

Dobře napsané; | 19. 9. 2015 9.24 hod. | 185.26.182.xx
Jde o fazole mungo, že? Svou výbornou stravitelností se s ostatními typy fazolí nedají srovnávat, informace, že má jít o mungo, by asi v článku být měla.

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků