Chlorella. Chcete být mladí, krásní, vitální, nic jednoduššího, chlorela vám k tomu pomůže

Její název je odvozen od řeckého slova "chloros" = zelený a latinské přípony "ella" = malá. Chlorella – sladkovodní jednobuněčná řasa je známá od roku 1890, kdy ji objevil holandský mikrobiolog M. W. Beijerinck. Tato řasa kulovitého tvaru na naší planetě údajně přežívá již 2,5 miliardy let. V porovnání s ostatními rostlinami obsahuje největší množství chlorofylu (50x více než u nás běžně udávaný zdroj vojtěška), zeleného barviva rostlin, což jí dává typickou sytě tmavozelenou barvu.
Chlorella patří mezi nejstudovanější rostliny na Zemi. Již po více jak 100 let je středem pozornosti vědecké veřejnosti. Předurčily ji k tomu její výjimečné vlastnosti a enviromentální postavení na naší planetě. Vždyť řasy patří mezi hlavní „producenty" kyslíku. Co však na chlorelle upoutává nejvíce je její výživová hodnota. Bylo nesporně prokázáno, že chlorella je potravina s velmi kladnými účinky na naše zdraví.
Mezi její přednosti patří například vysoký obsah bílkovin. Obsahuje jich 2x více než všechny druhy luštěnin – tj. 60%. Po spirulině je dalším rostlinným zdrojem všech osmi esenciálních aminokyselin. Bílkoviny této sladkovodní řasy jsou srovnatelné se živočišnými bílkovinami, obsahují pouze méně methioninu. Toto však může být výhodou při některých typech rakoviny, které potřebují právě methionin pro svůj růst.
Chlorella také obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálních látek i stopových prvků. Je to taková Vita-Mine-Stopo-Bomba. Je dobrým zdrojem např. vitamínu A, E, B3 a vitamínu K1, kterému se také říká fylochinon. Je syntetizován rostlinami, na rozdíl od vitamínu K2, který je produkován bakteriemi. Jeho nedostatek vede k poruchám krevní srážlivosti a osteoporóze. Dále má chlorella vysoký obsah kyseliny listové, vápníku, hořčíku a draslíku.
Se zkracující se denní dobou na nás může padat únava a deprese. Tryptofan, ze kterého vzniká serotonin, hormon štěstí a radosti, je další prospěšnou látkou, kterou v sobě zelená řasa skrývá. Chcete být dlouho krásní a mladí? I s tím vám chlorella pomůže. Obsahuje totiž růstový faktor CGF, který má omlazující a posilující účinky. CGF dokáže až 4x urychlit růst střevní mikroflóry, která napomáhá udržovat naše střeva zdravá. A jak lékaři říkají: zdravé střevo – silná imunita.
Asi nejzásadnější vlastností chlorelly je její schopnost očisty (detoxikace) organismu. Buněčné stěny chlorelly (díky látce sporopollein) na sebe dokáží vázat toxické látky a odvádět je z těla ven přirozenou cestou. Vláknina navíc působí ve střevech jako jemný „kartáč“ a napomáhá lepšímu vyprazdňování (výborné proti zácpě!). Podobně jako česnek působí chlorella i antibakteriálně. Uvádí se, že v případě potřeby se doporučuje užít krátkodobě tzv. šokovou terapii – 3x denně 50 tablet! Nutno dodat, že při užívání je třeba dodržovat pitný režim! Chlorella působí i proti plísním, kvasinkám a zánětům, a podporuje hojení ran.
Vedle chlorelly zde byla řeč i o spirulině. Obě jsou zelené a tak se přímo nabízí otázka, jaký je vlastně mezi nimi rozdíl? Spirulina je cyanobakterie. Její buněčnou stěnu tvoří polysacharidy, které při procesu trávení bobtnají a především se rozpouštějí. Trávicí enzymy se tak k obsahu těchto buněk bezproblémově dostanou a dokáží je rozložit, a náš organismus je může zužitkovat. Chlorella je na rozdíl od spiruliny sladkovodní řasa. Buněčná stěna chlorelly je tvořena celulózou (nerozpustným polysacharidem). Protože postrádáme trávicí enzym, kterým bychom její obal dokázali narušit a tudíž využít to, co skrývá uvnitř, je pro nás vlastně nestravitelná. Z tohoto pohledu by se dalo říct, že jíst chlorellu je v podstatě zbytečné. Naše tělo ji pouze přijme a v téměř nezměněném stavu zase vyloučí. Jenže! Při pokusech se zjistilo, jak zpřístupnit našemu trávicímu systému drahocenný obsah jejích buněk. Chlorellu je třeba velmi jemně rozemlít, tzv. dezintegrovat (narušit její buněčnou „slupku“) a problém je vyřešen.
Chlorella je vhodná pro všechny, kdo potřebují doplnit vitaminy, minerály a ostatní důležité živiny. Je vynikající podporou pro jedince s oslabeným organismem, při chronických onemocněních a rekonvalescenci, při otravě těžkými kovy, atopických ekzémech či astmatu, dále pro lidi pracující ve znečištěném prostředí, při užívání steroidů a antibiotik. Je ideálním doplňkem při půstu i dietách. Díky vysokému obsahu aminokyselin je vhodná pro sportovce a těžce pracující, ale i pro vegetariány. Je (sice) malá, ale šikovná!
Chlorelu si můžete objednat v e-shopu Běžecké školy
Vložit komentář