O Červené Karkulce (Řepě)

Ne, nebude to o Karkulce z pohádky, ale pokušení zaměnit zaběhlá slovní spojení bylo příliš velké, aby se mu dalo odolat. Řeč bude o jiné hrdince – Červené Řepě.
Obecně je červená řepa známá jako jedna z nejléčivějších potravin, prodlužujících život. Pochází z Blízkého východu a Středomoří. Dnes se nejvíce pěstuje ve východní Evropě a USA. Červená řepa je univerzální prostředek na zvýšení obranyschopnosti organismu. Povzbuzuje trávení, odvodňuje a příznivě ovlivňuje vylučování kyseliny močové, která způsobuje dnu a revma. Naši dávní předkové věřili v její léčivé účinky při bolesti hlavy a zubů.
Navíc šťáva z červené řepy pomáhá tvorbě červených krvinek a tím aktivizuje buněčné dýchání. Obsahuje rostlinná barviva betakyany a speciální bílkovinu betain. Právě ony působí na zlepšení buněčného dýchání, což má velký vliv při podávání zvýšeného tělesného výkonu, ale i při prevenci a léčbě nádorových onemocnění. Betain velmi účinně podporuje proces detoxikace jater. Řepná šťáva má také schopnost zbavovat organismus radioaktivních látek a zásobovat tělo celou řadou vitamínů. Minerály obsažené ve šťávě z červené řepy působí velmi účinně na ledviny a žlučník. Další významnou vlastností je její zásaditý charakter. Díky němu velmi účinně odkyseluje organismus, což je veledůležité u všech chronických nemocí. Vysoký obsah draslíku se při pravidelné konzumaci projeví také na dobré činnosti nervové soustavy.
Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové však není dobré sníst červené řepy více než 200 gramů denně. Proto je lépe užívat šťávu vzhledem k vyšší koncentraci zdraví prospěšných látek v relativně malém objemu cca ¼ l. Objeví-li se po jejím požití narůžovělá moč nebo stolice, není třeba se ničeho obávat. Důvodem je neškodné barvivo betakyanin, o kterém byla zmínka výše.
Červená řepa prospívá celému krevnímu systému a ovlivňuje kvalitu krve samotné, což se využívá při různých krevních chorobách od chudokrevnosti až po některé druhy leukémie. Požívání řepného salátu nebo pití šťávy je jistě prospěšné a důkazem toho je i narůstající popularita výrobků, které červenou řepu obsahují.
Sušená šťáva z červené řepy Beta Beet je zaměřena na problémy vznikající v souvislosti s anémií, leukémií, imunitou, viskozitou krve, ale i vyšším obsahem cholesterolu. Svým obsahem aktivních látek přispívá k ozdravení člověka tím, že pohlcuje volné radikály, které svou přítomností v organismu představují reálnou hrozbu vzniku rakovinového bujení, a v případě, že již nemoc nastala, zmírňuje její projevy, u lehčích stavů onemocnění je dokáže i vyléčit, případně zastavit. Dobře se rozpouští ve vodě, ale i v mléčných výrobcích, zejména v bílých jogurtech je velmi dobře stravitelná. Přípravek obsahuje volné čisté přírodní železo, které se lehce podílí na tvorbě hemoglobinu, a tím v krvetvorných orgánech těla na tvorbě červených krvinek. Speciálním výrobním postupem za použití vakua se izolují ze suroviny velmi křehké betaninové vazby na zvláštní formu železa, která se považuje za léčivou. Pravidelným užíváním dochází zpravidla k rychlému nastartování správné krvetvorby. K dosažení dobrého výsledku většinou postačí již jedno či dvě balení. V našem jídelníčku by však měla mít červená řepa své pevné místo celoročně.
Je dobrou zprávou, že pro účinný lék nemusíme do chemické laboratoře, ale stačí používat obyčejnou červenou řepu. Je to tak prosté, jako v pohádce, kde by to bez obyčejné Červené Karkulky taky nešlo.
(Podkladem k článku posloužil text MUDr. Pavla Šáchy)
Červenou řepu si do koktejlu před tréninkem kvůli podpoření vytrvalosti dává i známý ultratriatlet Rich Roll. My jsme sušenou šťávu Beta Beet ochutnali a chutná skvěle! Můžete si ji objednat v našem e-shopu. Kromě červené řepy si Rich přidává do koktejlu např. i kořen macy, velmi zajímavé rostliny, o které vám přineseme příští povídání. Macu si u nás budete moci objednat ještě v tomto týdnu.
Vložit komentář