logotype Archiv - Běžecká škola Miloše Škorpila

inzerce

Tuky, zdroj běžecké energie na zimu. Máte obavu ze zimy a chladu? Namažte se

Tuky, zdroj běžecké energie na zimu. Máte obavu ze zimy a chladu? Namažte se

Selský rozum praví v jídle a v pohybu hledej zdraví.

S velkým zadostiučiněním sleduji rehabilitaci tuků. Proč bych to nepřiznal, mám z toho velkou radost, když si vzpomenu na roky, kdy jsem je bránil proti kapacitám v oboru výživového poradenství. Nejsem sedlák, ale můj „selský" rozum mi vždy říkal, že příroda by tuk nevymyslela jen tak z plezíru nebo jako nástroj vyhynutí lidstva.

Všechno je to o lenosti, o konzumu, lidské vyčůranosti a snaze zbohatnout na hlouposti

Kde se vůbec vzal názor na to, že tuky jsou tak nezdravé, ba co víc, životu nebezpečné a že je třeba je co nejvíce omezit? Dokonce naši „Zelení" by je chtěli zatížit „tučnou" daní. Jak jsem napsal výše: „Všechno je to o lenosti, o konzumu, lidské vyčůranosti a snaze zbohatnout na hlouposti" a pak sacharidy (cukry) se dají zpracovat tak, že vám na rozdíl od těch potravin, co obsahují tuk a bílkoviny, které se poměrně rychle kazí a to i tehdy, když je uskladníte v chladničce či ledničce, vydrží bez jakéhokoliv speciálního uskladnění mnohdy velmi dlouho.

Takže, když někdo chytrý hledal způsob, jak vydělat na potravinových výrobcích, záměrně se vyhýbám slovu „jídlo“, protože s opravdovým jídlem mají tyto výrobky velmi málo společného, tak přišel na to, že nejdéle vydrží ty, které převážně obsahují sacharidy. A bylo vymalováno, ale také zaděláno na globální zdravotnický problém.

Jistě, lékaři znali problém zvýšené hladiny cukru v těle, a že to může při častém saturování těla energii pomocí výrobků obsahujících převážně sacharidy vytvořit v těle rezistenci na inzulín, potažmo rozjet cukrovku, ale v té době, když tohle všechno začalo, se lidé byli zvyklí prostě hýbat. Pozor, hýbáním se nemyslím sportování, ale normální pohyb, jehož výsledkem bylo přemísťování se z místa na místo, domácí práce, práce na zahradě apod. Takže rychlou energii, dodanou tělu výrobky obsahující převážně sacharidy, člověk poměrně rychle spálil.

Život člověka se mohl díky výrobkům osahujícím převážně sacharidy zrychlit natolik, že dneska už nemá čas na nic, a když má hlad – tedy potřebu dodat tělu rychle energii, sáhne po něčem, co mu jí dodá rychle. A co to asi je? Výrobky obsahující hlavně cukry, protože než vám dodá energii tuk či bílkovina, chvilku to trvá. Trvá, ale to je na druhou stranu dobře, neboť potraviny obsahující tuk – zdravý tuk, přírodní tuk, ne ten uměle zpracovaný, neboť ten nemá žádnou energii, či výrobky obsahující bílkoviny, se musí nejdříve rozložit na složky, které je lidské tělo schopné využít pro sebe jako zdroj energie či zdroj prosté obnovy.

To znamená, že když jíte výrobky obsahující ve větší míře tuky a bílkoviny, měli byste si k tomu sednout, pořádně je rozžvýkat, promísit se slinami obsahující trávicí enzymy a na tohle přeci dneska nemá nikdo čas. Musí přece letět, aby mohl vydělávat, vytvářet hodnoty. Jak dlouho tohle asi může člověk vydržet, než zkoprní – zcepení? Ano, i to zkoprnění, zcepenění, vyhoření, moderní to nemoci dneška, hlavně úspěšných lidí, má na svědomí strava obsahující v převážné míře cukry, které jsou potravou pro mozek. S rozhovory s mnohými manažery ohledně stravování jsem zjistil, že když jim dojde a musí rychle dobít baterky, neboť je čekají další a další důležitá jednání, tak jednoduše sáhnou po nějaké müsli tyčince, v domnění, že je to zdravé, nebo pokud už padají na hubu, sáhnou po Marsu, Snickers či Redbullu a letí na další jednání.

Ano, sacharidy umožnily člověku zrychlit jeho život, ale taky mu způsobily řadu problémů, protože to co neumí, je zklidnit, také proto v prehistorii bylo vše sladké jen za odměnu a po malých dávkách, a člověk se živil tím, co po cestě našel (kořínky, bobule, plody, občas maso), kupodivu ani zelenina tehdy moc nebyla k mání, rozhodně ne v té formě jako dneska, i když na rozdíl od výrobků ze sacharidů cítím, že zelenina je to, co by měl člověk společně s bílkovinami a tuky užívat v přiměřené míře. Užívat jako zdroj energie i jako zdroj zdraví, a když k tomu přidá i pohyb, který ze svého života vytěsnil, bude moci vytěsnit ze svého života užívání léků a všech možných doplňků stravy na dodání energie.

Miloš Škorpil foto

Hodnoť článek

5 z 5 hvězd líbí se mi (37 hodnocení)

Bookmark and Share

Vložit komentář Vložit komentář

Vladimír | 9. 10. 2018 18.52 hod. | 37.188.128.xx
Miloši, svatá pravda. Souhlas ve všem!

Jarka | 27. 10. 2017 4.04 hod. | 93.185.5.xx
Amen :)

woodman | 27. 11. 2014 11.54 hod. | 37.48.44.xx
....presne to si myslim take... p.s. kde by ti nasi predci vzali zeleninu kdyz to je vyslechtene v poslednich par desitkach let.... :-)

Libuse | 26. 11. 2014 9.31 hod. | 37.48.42.xx
Konecne to nekdo rekl (napsal) na plnou h... (pusu) ;-)

Kristian Rába | 30. 10. 2013 11.53 hod. | 89.103.161.xx
To je opravdu skvělé shrnutí dnešního životního stylu kterým lidé slepě pochodují a cítí se důležitě jak nic nestíhají, nemají čas na nic jen na výdělek a na své ego ,zapomněly žít v souladu s přírodou.

strejda6 | 25. 10. 2013 12.44 hod. | 46.135.88.xxx
Jsem rád, že po pozvánkách na seminář a testech výrobků je tu opět článek, který by měl oslovit širší běhačskou veřejnost. Běhu zdar a běhu k volbám vzlášť! Dost bylo emana!

prohledávání Běžeckých článků


inzerce

inzerce

běžecká škola

Běžecká škola ve firmách eshop Běžecké školy Dámský běžecký klub

rubriky běžeckých článků

autoři běžeckých článků