Kde slunce spálí, Maratonec válí – vitamín D

O tom, že slunce je zdrojem života na zemi, nikdo nepochybuje. Ostatně ve chvíli vzniku byla země mrtvou planetou. Teprve slunce na ní probudilo život. Jak? Prostě zářilo a zářilo. Zářilo milióny let a teprve pak na povrchu mrtvých atomů prvků jako je železo, nikl, vápník, zinek, fosfor, síra a dalších, vznikl život.
Jak slunce aktivuje život v lidském těle?
Sluneční fotony aktivují povrch buněk obsahujících cholesterol a ty začnou produkovat vitamín D, který jako takzvaný transkripční faktor uvolňuje v buněčných jádrech životní energii. Proto se člověk tak rád sluní – opaluje – doslova se při tom nabíjí energii. Bohužel vlivem ozonové díry, a je vcelku jedno, kdo nebo co za ní může, si můžeme tohoto přirozeného nasávání energie užívat čím dál tím měně.
Vitamín D, který při slunění vzniká a který je tím prvkem, který způsobuje, že doslova cítíme jak mládneme, můžeme tělu samozřejmě dodat i za pomoci potravních doplňků, od letošního roku si však na něm můžete i pochutnat. Stačí, když si dáte sýr Maratonec. Maratonec je prvním sýrem a zatím jediným prodávaným v České republice, do něhož se podařilo vmísit vitamín D, a nejen vmísit, ale dokonce ho tam udržet do té doby, než si na něm pochutnáte.
Takže na Maratonci si nejen pošmáknete, ale také získáte sluneční energii a přitom se nemusíte bát žádné ozonové díry, žádné rakoviny kůže, nádavkem vám Maratonec ještě přináší rady, jak to udělat, abyste se dostali do kondice a doslova změnili svůj život.
Vitamín D je spíše hormon než vitamín
Tohle zjistili vědci v posledních letech o vitamínu, tedy pardon hormonu D, ale i tak raději, protože to máme zažité, zůstaneme u termínu vitamín D. Vitamín D se tvoří účinkem UV záření z cholesterolu – a pak, že je cholesterol nezdravý! – bez pomoci enzymů. Nepotřebuje na buněčných stěnách žádný vlastní receptor (plochu, na níž by přistál), jako téměř všechny ostatní molekuly.Vklouzne také bez překážek přes jemnou ochrannou membránu buněčného jádra ke genům, ve kterých jsou uloženy naše dědičné údaje. Zde se pak podílí na tvorbě nových buněk.
Obsah vitamínu D v různých potravinách
Potravina | Množství v mezinárodních jednotkách (IU) na 100 g potraviny |
---|---|
kravské mléko | 0,003 |
lidské mateřské mléko | 0,002 |
vejce | 0,07 |
vepřová játra | 0,01 |
hovězí játra | 0,01 |
sardinky | 0,045 |
máslo | 0,1 |
makrela | 12,0 |
treska | 2,5 |
houba šiitake | 2 639,0 |
houba matsutake | 2 103,0 |
kvasnicový chléb | 3 657,0 |
Zdroj : Japonský národní institut pro výzkum výživy
Tak na co ještě čekáte? Vyběhněte, než vám ho vykoupí! :)
Vložit komentář
K pokrytí denní potřebné dávky vitaminu D stačí expozice slunečnímu záření v délce zhruba 15-20 minut. Narozdíl od příjmu potravou se vitaminem D získaným prostřednictvím slunečního záření předávkovat nemůžeme- po zhruba 20 minutách přestane jeho syntesa narůstat a opalování více než půl hodiny má už efekt ryze kosmetický- a navíc u disponovaných jedinců může narůstat riziko vzniku kožních nádorů. Tam je rozumná ochrana pokožky určitě na místě.
Pavle,
díky za doplňující informace