Běžecká encyklopedie
Co je encyklopedie určitě všichni víte. Běžecká encyklopedie je to samé, jen s tím rozdílem, že se v ní objeví hesla spojená nějak s během, běháním a vším co k tomu patří. Svým způsobem to bude přehledný seznam pojmů, různě pospojovaný odkazy do dalších oblastí, o nichž si budete moci v běžecké škole číst.
Žádné termíny pro písmenem „y“.
y
Víte že?
Amarant (laskavec)
Amarant – jeho vlastnosti – mu předurčují velký význam ve stravování u všech věkových kategoriích.
Co je to amarant
- amarant patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny)
- byl pěstován již starými Mayi, Aztéky a Inky, pro které byl posvátnou plodinou
- pro svou vysoce výživnou hodnotu a nenáročnost při pěstování je nazýván plodinou třetího tisíciletí
- obsahuje kvalitní bílkovinu, olej s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin, vlákninu a škrob
- neobsahuje lepek
Obzvlášť důležitý je pro malé děti, bílkovina lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk a slouží k rozvoji duševního vývoje. Sportovcům a aktivně žijícím lidem přináší nejedno velké „plus“ – minerály (vyvážený přísun vápníku, hořčíku a železa), vitamíny (hlavně B, C, E) a nenasycené mastné kyseliny včetně squalenu spolu s kvalitní bílkovinou podporují růst svalové hmoty. Starším lidem laskavec pomáhá při regeneraci buněk a při látkové výměně, přítomna je i vláknina. Amarant neobsahuje lepek, a tak může tvořit součást moučných směsí pro bezlepkovou dietu, spolu s rýží, kukuřicí, jahlami, event. s pohankou.
Nízký glykemický index laskavce (GMI) podporuje vyrovnané a delší trávení, takže po něm člověk nemá tak rychle znovu hlad, což přivítají hlavně ti/ty kteří mají problém se svou hmotností. V neposlední řadě nás mile překvapí obsahem rutinu, látky, která pomáhá našim žilám uchovat pružnost.
Amarant poskytuje člověku, z hlediska potravy, dvojí užitek a to prostřednictvím semene (zrna), ale zároveň i jako chutná zelenina (listová část).
Pro botaniky a zahrádkáře pak něco o vlastní rostlině a její historii
Amarant pěstovali staří Aztékové, Inkové a Mayové jako svou základní potravinu, kterou nazývali „svatým zrnem“ a používali ji přírodní léčitelé i při svých rituálních obřadech. Nejvzácnější pro ně bylo zrno, které se dalo skladovat celoročně. Teprve před několika lety byl amarant znovu objeven jako obilí pro běžnou potřebu a od té doby je podporován širokou veřejností.
Amarant resp. jeho jednotlivé druhy rostou celoročně a rychle. Vyžadují přímý sluneční svit, jsou nenáročné na kvalitu půdy a odolné na sucho.Některé druhy se přizpůsobily kratšímu světlému dni i nadmořské výšce do 3500 metrů. Daří se jim optimálně v teplotním rozmezí 20 – 45 °C. Migrací obyvatelstva se adaptovaly na pásma subtropická i mírná.